Radu Hossu :

– Armata rusă nu a reușit niciun fel de avans important în ultimele 24 de ore. Ba mai mult, toate imaginile satelitare arată că armata rusă pare blocată. Cel mai probabil din cauza lipsei de superioritate aeriană în multe zone care ar trebui să fie linii logistice.
– Kiev. Contraofensiva ucraineană a continuat și azi generând pierderi servere armatei ruse în zona nord-vest, acolo unde rusii au cea mai mars. Concentrare a armatei. rușii au încercat în timpul zilei să recăștige terenul, însă fără succes.
– Kiev. Armata Ukr a atacat unpost de comandă rus la 35 de km de belarus și i-a forțat pe ruși să intre în sistem de apărare, forțând Armata a 36a să se retragă.
– Sumy (est). Liniște, momentan.
– Chernihiv (est). Atacuri de artilerie haotice și făra discriminare.
– Harkov (est). Din est orașul este atacat cu rachete balistice, care și alea (Iskander în general) sunt pe terminate, spun surse intel US și UK.
– Harkov. Armata Ukr a blocat azi un asalt rusesc care încerca încercuirea orașului. Asta este o victorie mare.
– Harkov-Sumy. Contraofensivele Ukr blochează mișcarea trupelor rusești care încearcă să se adune în est-ul Kiev-ului pentru a-l încercui.
– Mariupol (sud. flancul estic). Orașul nu se predă. Crimele de război continuă, rușii atacând un teatru lângă care scria mare să se vadă piloții „copii”. L-au atacat și distrus. Până în acest moment se pare că buncărul de sub biserică a rezistat și peste 100 de copiii au supraviețuit. Italia a promis că-l va reconstrui.
– Nikolaev (sud. flancul vestic). Orașul rezistă. Nicio schimbare față de ieri.
– Odesa (sud. flancul vestic). Parte din armata amfibie stationară în zona Odesa pare să se mute spre Mariupol, pentru un desant acolo.
– Avionul care-l transporta pe Sergei Lavrov spre Beijing (pentru posibile negocieri cu China) s-a întors din drum. Cel mai probabil discuțiile celor din vest cu China au avut efect, pentru că…
-…China a anunțat că este prietena Ucrainei și va susține economic Ucraina. Nimic nu este sigur, însă ceea ce presupuneam zilele trecute – că ar fi mai înțelept pentru China să nu ajute rusia – se întâmplă.
– Mâine Preșesintele Biden va discuta cu președintele Xi al Chinei. Mesajul este ferm: orice încercare de a se implica (China) de partea rusilor, o va costa scump.
– Gen. Gavrilov al Gărzii Naționale (armata personală a lui Putin, creată prin 2016 pe sistemul SS a lui Hitler) a demisionat. Asta e încă un semn de crăpături mari la nivelul înalt, după ce 8 Generali FSB au fost demiși, 3 fiind retinuți și alți 3 au murit în război.
– Armata Ukr a distrus doar pe 17 martie 14 ținte aeriene. 7 avioane, 1 elicopter, 3 drone și 3 rachete balistice. De unde și repet că rusia nu are supremație aeriană, ci dosr ceva superioritate în anumite zone, iar sistemele anti-aeriene ce urmează să ajungă în Ukr săptămâna asta și începutul săptămânii viitoare vor crea mari dificultăți rusiei în dorința de a controla cerurile.
rusia a mobilizat proximativ 4800 de vehicule blindate au fost folosite în cele 100-120* de BTG (Batalioane Tactice Grupate) pentru invazia in Ucraina. Din cele 105-120* se presupune că au fost distruse sau scoase din uz aproximativ 30. Din cele aproape 5000 de vehicule, peste 1500 ar fi fost distruse, dintre care 242 de tancuri). In principiu, întru Batalion Tactic Grupat intră 10 tancuri. Dacă luam doar tancurile, atunci un minim de 24 de astfel de batalioane au fost afectate grav. Opinia mea, în urma analizării situației, este că peste 30 au fost scoase din uz sau sunt practic inoperaționale și poate până la 50 sunt afectate într-un mod grav.
Ca să vă faceți o idee asupra a cât de mult suferă armata rusă: în Afganistan s-au retras după ce au pierdut doar 142 de tancuri. Cu 100 mai puțin decât acum, iar atunci vorbeam despre marea Armată Rusă, echipată cu vârfurile tehnologiei de atunci.
*diferite surse, diferite numere.
Mai sunt 4 zile până în 21 și speranța mea crește. Insă nu spun mai multe acum, vorbim atunci.

Până atunci însă: Slava Ukraini!

Radu Hossu :

Lasă un răspuns